Allman Brothers Band (The) – Fillmore West ’71

concert vault

Kaksi kuukautta ennen legendaariseksi kohonneen At Fillmore East LP:n New Yorkissa tehtyjä nauhoituksia Allman Brothers keikkaili Bill Grahamin San Franciscon konserttisalissa. Molemmilla kerroilla bändi esiintyi kolmena peräkkäisenä iltana. San Fransiscossa he esiintyivät toisena bändinä ennen Jorma Kaukosen ja Jack Casadyn luotsaamaa Hot Tunaa.

Vaikka en nuoruudessani tutustunut Allman Brothersiin vaan vasta varhaiskeski-ikäisenä edellisen vuosituhannen lopulla, olen ehtinyt parinkymmenen vuoden aikana tutustua bändin musiikkiin ja iso osa siitä löytyy jopa fyysisinä levyinä. Kaikki Fillmore East:ssä 1971 tehdyt äänitykset löytyvät sekä kuuden CD:n että kolmen Blu-ray’n laatikkoina. Ehkä tästä johdosta en aikoinaan hankkinut Fillmore West ’71 laatikkoa. Sen äänenlaatu ei aivan yllä virallisen levyn tasolle vaikka bändin oma levy-yhtiö on arvatenkin tehnyt kaiken mahdollisen saadakseen laadun riittävälle tasolle. Toisaalta musiikillisesti bändi on tälläkin levyllä niin huimassa vireessä, että hifistely tuntuu ihan turhalta. Bändin tammikuun setti on suhteellisen tuttu At Fillmore Eastin omistajalle. Suurin muutos on esikoislevyn Dreams mukanaolo Done Somabody Wrongin paikalla. Myös neljä kuukautta aiemmin julkaistun Idlewild Southin Midnight Rider ja Willie Dixonin Hoochie Coochie Man olivat vielä tammikuussa setissä.

Grahamilla oli tapana äänittää järjestämänsä keikat. Miehen kuoltua hänen perikunnalla on sylissään satoja kiinnostavia keikkoja, joista vain murto-osaa on koskaan julkaistu fyysisinä tuotteina. Myös nämä tammikuun keikat olivat aluksi tarjolla vuosia pientä korvausta vastaan vain Concert Vaultin nettisivuilta. Vuonna 2019 ne prässättiin neljälle CD ja siirtyivät samalla suoratoistopalveluihin (ainakin Applen). En enää muista oliko aikanaan tarjolla kaikki neljä keikkaa, mutta CD:llä niitä ei ole kuin kolme (sekä yksi 45 minuuttinen bonus vuodelta 1970).

Fillmore West ’71 ei ehkä ole samalla tavalla briljantti boxi kuin mainittu kuuden levyn 1971 Fillmore East Recordings, mutta bändin fanille siihen tutustuminen tuo taatusti iloa.

Add a comment
Your name
Your email