AC/DC – High Voltage

AC/DC High Voltage

Vuonna 1974 AC/DC oli vielä rakennusvaiheessa ja loppuvuodesta äänitetyn esikoisalbumin aikoihin bändin kokoonpanosta puuttui vielä vakituinen basisti ja rumpali. Koska bändin ensimmäiset albumit julkaistiin vain heidän kotimaassa Austraaliassa, tämän albumin biisit ovat sittemmin julkaistu muualla maailmassa erilaisilla kokoelmilla. Bändi julkaisi 80-luvun alussa sen Australian levyt LP-boxissa, jonka hinta on karannut sittemmin korkeuksiin. Uusintapainos olisi siis tervetullut.

Bändin tulevaa suuruutta ennakoivia biisejä ovat ainakin Baby Please Don’t Go, She’s Got Balls sekä levyn päättävä Show Business. Koska levyn viisi muutakin biisiä toimivat hyvin, verrattain lyhyttä kahdeksan kappaleen LP:tä kuuntelee mieluusti. Vaikka bändin seuraavat levyt saivatkin kansainvälisen jakelun, ja osa niistä on kiistatta esikoislevyä parempia, (alkuperäinen) High Voltage on mielestäni yksi niistä onnistuneimmista esikoislevyistä. Oma kopioni on keltaiselle vinyylille prässätty piraatti, sillä alkuperäinen australialainen levy on siellä (ja vain siellä) myynnissä vain CD-muodossa (pikkukuvassa sen takakansi).

Levyn ilmestymisen jälkeen bändi pääsi esiintymään Australian televisioon. Hulvattomassa Baby, Please Don’t Go:ssa Bon Scott esiintyy Peppi Pitkätossuksi tai itävaltalaiseksi vuoristotytöksi Heidiksi pukeutuneena ollen suorastaan tyrmäävä ilmestys. Esitys, kuten sitä seuraa Show Business löytyvät promovideokokoelmalta Family Jewels. Jo nämä varhaiset esiintymiset osoittavat laulajan olevan todellinen viihdetaiteilija. Jälkimmäisessä biisissä hän pukeutuu 20-luvun leffatähdeksi kävelykeppeineen ja lierihattuineen.

LP:n biiseistä vain She’s Got Balls ja Little Lover löytyvät reilua vuotta myöhemmin julkaistulta saman nimiseltä kansainväliseltä julkaisuilta (kuvassa kuuluisa amerikkalainen ja harvinainen eurooppalainen piirretty kansi). Mainitut Baby Please Don’t Go ja Show Business sekä You Ain’t Got A Hold On Me ja Soul Stripperin kanssa saivat kansainvälisen julkaisunsa vasta 8 vuotta myöhemmin ilmestyneellä ’74 Jailbreak EP:llä. Jostakin syystä hidastempoisen riffin ympärillä hieman poikkeavana AC/DC biisinä Stick Around ja lähes aito balladi Love Song saivat odottaa kansainvälistä julkaisuaan aina vuoden 2009 Backtracks boxin julkaisuun saakka. Levyn kuuntelu alkuperäisessä muodossa vaatii siis joko pientä tuunaamista, tai alkuperäisen levyn tilaamista Australiasta.

Add a comment
Your name
Your email