Phenomena

Trapeze ja Whitesnake -kitaristi Mel Galleyn veljen Tom Galleyn mielessä syntyneen Phenomenan piti alunperin olla soundtrack samannimiseen elokuvaan. Elokuvaa ei jostain syystä ikinä kuvattu, mutta vinyylin mukana sai vihkon, jossa oli kuvitusta leffasta ja juoni kirjoitettuna. Alkuperäinen vinyyli vihkoineen onkin nykyään keräilyharvinaisuus.

Tom ja Mel Galleyn säveltämä musiikki tällä levyllä on edelleen erittäin hyvää. Ensimmäisellä Phenomena -levyllä on mahdollisuus kuulla Glenn Hughesia laulamassa Whitesnake, miinus David Coverdale, taustabändinään. Cozy Powell soittaa levyllä rumpuja, Neil Murray bassoa, Richard Bailey koskettimia ja Mel Galley kitaraa. Levyllä soittaa myös joukko kuuluisia vierailijoita.

Phenomenan piti olla Glenn Hughesille aivan älyttömän tärkeä levy. Omien sanojensa mukaan hän jätti pestinsä Gary Mooren bändin laulajana ja basistina keskittyäkseen tämän musiikin esittämiseen. Gary tosin kertoo antaneensa Glennille kenkää. Joka tapauksessa pieleen meni. Vaikka Phenomena, Glenn etunenässä, sai komeasti palstatilaa, levy ei myynyt niin kuin oli odotettu. Kun Bronze Records vielä meni vararikkoon, oli kaikki pielessä.

Phenomenan musiikki on 80-lukuista hard rockia, johon on yhdistetty esimerkiksi Gary Mooren Wild Frontier -levyltä tuttuja kelttiläisiä teemoja, isoja kuoroja, kosketinsoittimilla kuorrutettuja väliosia ja kumeasti kaikuvia rumpuja. Parhaita kappaleita levyllä ovat ehdottomasti erittäin kaunis Phoenix Rising ja Kiss Of Fire, joka oli Glenn Hughesin encore-kappaleena vielä vuoden 1994 Japanin kiertueella. Myös unelias Still The Night ja reippaasti rokkaava single-kappale Dance With The Devil on pakko mainita.

Parachute Music julkaisi kaikki Phenomena -levyt muutama vuosi sitten CD:nä ja jos näihin ei ole aiemmin perehtynyt, niin nyt siihen on hyvä tilaisuus.

Tero Honkasalo

Add a comment
Your name
Your email