Ring of Fire – Gravity

Tätä en osannut odottaa. Ring of Firen edellinen levy Battle of Leningrad ilmestyi jo vuonna 2014. Sitten oli hiljaista. Ai mikä Ring of Fire ja miksi pitäisi olla kiinnostunut, kysyvätkin varmaan monet nuoret lukijat. Yritän selittää.

Yngwie J Malmsteen oli kova kitaristi 80-luvulla. Hänen kolmannella levyllään Trilogylla lauloi mies nimeltä Mark Boals. Okei Jonnet, You Don’t Remember, I’ll Never Forget. Boals lauloi vahvasti korkealta ja kovaa. Minulle kolme ensimmäistä Malmsteen-solistia ovat ne kovimmat. Sitten taso laski. Solisteja tuli ja meni. Vähän kuin vuodet, toiset olivat parempia, toiset heikompia, mutta ennen oli paremmin.

Toki Boals lauloi vielä myöhemmin Alchemy- ja War To End All Wars -kiekoilla, mutta niistä ei kauheasti ole jälkipolville kerrottavaa. Tuon jälkimmäisen aikoihin Boals julkaisi toisen soololevynsä nimeltä, joku arvasi jo, Ring of Fire. Sen soittajista tuli bändi, joka oli kova. Heistä ei vaan ole kukaan enää mukana kokoonpanossa.

Jo Leningradin kokoonpanossa oli mukana kosketinsoittaja Vitalij Kuprij. Aikamoinen velho onkin. Hän lienee pitkälti vastuussa Gravityn musiikista. Ainakin koskettimet, kaikenlaiset sellaiset, ovat hyvin esillä. Toki sitä neo-klassista kitarailotilutustakin kuullaan. Kitaristi Aldo Lonobile, bassisti Stefano Scola ja rumpali Alfonso Mocerino lienevät Frontiersin hankinnat, mutta hyvillä kaupoilla ovat käyneet. Kuulostaa bändiltä.

Entä biisit? Ne ovat tämän ja minkä vaan päivän mittapuulla erittäin hyviä. Avausraita The Beginning on enemmän progea ja sitä neo-klassista, kuin minkäänlaista power metallia. Storm Of The Pawnsin ja Melancholian aluista tulee mieleen Malmsteen. Ja se on hyvä. Kunnollisella solistilla ja kappaleilla hänen musiikkinsa voisi kuulostaa tältä. Tärkeää ei aina ole se kenen palettia käytetään. Joskus toinen maalaa paremmin, vaikka aihe tulisikin toisen päästä.

Näitä kappaleita kuuntelee ihan ilokseen. Boals laulaa paljon ja upeasti, mutta myös soittamiselle on jätetty tilaa. Jopa levyn rakkauslaulut ovat kunnollisia. Kasvavat ja jäävät perhanat päähän soimaan. Kuuntele King of Fools tai Another Night, jos et usko. Laulussa on tunnetta ja koukuissa on taas tarttuvuutta ja pitoa. Liekö viiden Ring of Fire peräti ryhmän paras aikaansaannos? Ehkä. Aika näyttää. Ja oikeasti, ei ennen ollut paremmin. Ennen oli vain erilaista.

Tero Honkasalo

Add a comment
Your name
Your email