Haken – The Mountain

Brittiläinen, Lontoon kaupungista tuleva, Haken on ollut koko tähänastisen uransa ajan lupaus jonka on odotettu lunastavan paikkansa sikäläisen progressiivisen rockin huipulla. Bändin jäsenet ovat kunnostautuneet musiikkiopintojen lisäksi sivuprojektiensa levyillä, saaden hyvää palautetta myös niistä. Tällä kolmannella levyllään yhtye tekee melkoisen harppauksen kohti piikkipaikkaa. Se on parantanut oikeastaan kaikilla osa-alueilla.

The Mountain ei ole samalla tapaa teemallinen levy kuin yhtyeen aiemmat tekeleet. Silti levy on selkeä yhtenäinen kokonaisuus. Musiikki on, jos mahdollista, jopa aiempaa värikkäämpää. Väkevästä metallijunttauksesta heittäydytään hetkessä vapaajatsin pyörteisiin ja sieltä jonnekin ihan muualle. Kuulija pysyy silti mukana, eikä missään vaiheessa tule oloa tekotaiteellisesta sekoilusta. Kuunnelkaa vaikkapa Cockroach King tai Falling Back To Earth. Osaa bändi tunteillakin. Siitä toimikoon esimerkkinä As Death Embraces. Sillä laulaja Ross Jennings ylittää itsensä.

Laulupuoli levyllä ansaitsee kunniamaininnan. Olkoonkin etteivät kaikki vokaaliosuudet ole täysin omaperäisiä, Yes- ja varsinkin Gentle Giant -fanit ainakin ymmärtävät mistä puhun, niin harvoinpa tänä päivänä kuulee näin hienosti toteutettuja harmonioita. Ehkäpä kiertueella Von Hertzen Brothersin kanssa oli jotain tekemistä asian kanssa. Pareidolia nimittäin kuulostaa kovin tutun kotimaiselta. Tosin rehellisyyden nimissä on todettava, että Haken vie soittopuolen vielä veljeksiä mielipuolisimmille alueille. Kokonaisuutena Mountain on helposti Hakenin paras. Tämän yhtyeen uraa on syytä seurata jatkossakin. Vie se sitten kuinka korkealle tahansa.

Arvio on vuodelta 2013

Tero Honkasalo

Add a comment
Your name
Your email