Haken – Restoration

Viime vuonna (2013), kiitosta keränneen The Mountain-levyn tehnyt Haken julkaisee kolmen kappaleen EP:n lokakuun 27. päivänä. Biisit ovat alun perin demoja, jotka bändi teki jo ennen debyyttilevynsä äänittämistä. Niiden uudelleen lämmittäminen puolustaa sikäli paikkaansa, että tuosta alkuperäisestä ryhmästä, joka demot teki, ei ole enää jäljellä kuin puolet. Ovi on siis käynyt. Viimeksi vaihtui basisti. Tämä EP onkin uuden basistin Conner Greenin ensimmäinen studioretki Hakenin jäsenenä. Livenä homma on toiminut, eikä ongelmia ole näköjään myöskään äänittäjän ollessa paikalla. EP:n on miksannut ja masteroinut Jens Bogren, joka oli mukana jo The Mountainilla samoissa hommissa. Hänet tunnetaan mm. Opethin, Katatonian, Headspacen jne. levyjen tuottajana. Jälki on erinomaista.

Mikään olankohautuksella kuitattava välityö Restoration ei ole. Musiikkia levyllä on yli puoli tuntia. Kappalemateriaali on jotenkin vakavampaa kuin Mountainilla. Laulusuoritukset ovat edelleen upeita, oikeastaan aivan yhtä erityisiä ja kekseliäitä, jos eivät jopa parempia, kuin tuolla kehutulla levyllä. Nyt laulut kuulostavat yhtenäisiltä, eivät leikatuilta ja liimatuilta. Olisiko nyt tunnetta mukana enemmän kuin ennen?

Kappleista ensimmäinen Darkest Light tuo mieleen Dream Theaterin ja toisena kuultava Earthling jollain tapaa Opethin. Jälkimmäisellä kuullaan moniäänistä laulua. Crystallised on melkein 20 minuuttia pitkä, kerrassaan upea, moniosainen, sulavasti eteenpäin soljuva ameba, joka jo itsessään on syy hankkia tämä EP. Teos on enemmän progressiivista rockia kuin metallia. Bändin kehityssuunta on siis entistäkin parempaa kohti.  En tiedä, onko Haken soittanut näin upeasti vielä koskaan. Apujakin sillä on ollut. Headspacen Pete Rinaldia ja Transatlanticin Mike Portnoyta kuullaan päätösraidalla.

Arvio on vuodelta 2014

Tero Honkasalo

Add a comment
Your name
Your email