NMB – Innocence & Danger

The Neal Morse Band on nykyään lyhyesti ja ytimekkäästi NMB. En tiedä syytä nimen vaihtamiseen, eikä tuolla oikein ole väliäkään. Sama sakki on koolla kuin vuoden 2015 mahtavalla The Grand Experimentillä. Toki he tekivät välissä pari järkälemäistä tuplaa, mutta tämä uusin kuulostaa enemmän ensilevyn jatkumolta kuin ne. The Similitude of Dream ja The Great Adventure olivat spektaakkelisuudessaan ja hengessään enemmän Neal Morsen soololevyjen kaltaisia. Tietysti Nealin sooloilla ovat soittaneet samat muusikot. Nyt musiikki on kuitenkin yhdessä sävellettyä, vaikka kyllä tästä Morse kuuluu läpi.

Do It All Again ja Bird On A Wire olisivat olleet kotonaan 6 vuoden takaisella levyllä. Sitten alkaa muutos. Seuraavat kolme kappaletta ovat tyyliltään sellaisia, että niiden paikka olisi ollut Nealin Songs From November -levyllä. Sopivat ne tällekin. Ovat rentoja. Nyt ei kiristellä eikä puristella. Sen aika on myöhemmin. Emergencellä esitellään, että kyllä meidän bändissä osataan soittaa kitaraa. Ne osataan osataan.

Not Afraid Pt 1 olisi ihan hyvä sellaisenaan. Pt 1 kertoo, että perästä kuuluu. Samalla annetaan jo vihje, että biisiä ei ole maltettu jättää tuohon neljän minuutin mittaan. Progella alustettu Simon & Garfunkel -cover Bridge Over Troubled Water on mielestäni vähän turha. Jo aiemmin on tullut selväksi, että bändissä on lauluvoimaa, vaikka tuolle duolle lainata.

Sitten levy numero kaksi. Not Afraid Pt 2 aloittaa. 20 minuuttia progea niinkuin vai nämä osaavat. Tyytyväinenkö? No, kyllä. Ihan vähän oli jo puristelua. Beyond The Years on peräti puolituntinen. Tyytyväinen? Ei tuota moittimaan voi mennä, vaikka nyt oli mukana jo vähän kiristelyäkin. Soittelu on kaikesta huolimatta hienoa. Sävellyksessä on valtavan hienoja osia. Hyvin ovat ne valinneet, koska olen satavarma, että studion roskis lapioitiin täyteen samankaltaisia idiksiä. On näissä taas opetteleminen ja muistaminen. Hyvä levy. Ihan vähän olisivat voineet sanomaansa tiivistään. Ehkä nimen lyhentäminen riitti tällä kertaa.

Tero Honkasalo

Add a comment
Your name
Your email